More farmers better food: why and how to put small-scale sustainable producers at the core of the new CAP
Autor(es) |
Chancellor, Ch. |
Autor corporativo
| Nyeleni Europe and Central Asia Platform for Food Sovereignty |
Título
| More farmers better food: why and how to put small-scale sustainable producers at the core of the new CAP |
Miniatura
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Fichero
| nyeleni_eca_-_more_farmers_better_food_25.03.2019_0 |
Tipo de recurso |
Monografía |
Resumen |
La red Nyéléni Europa forma parte de un movimiento global que lleva más de tres décadas creciendo, en el que cientos de organizaciones y movimientos se han comprometido a defender y promover el derecho de los pueblos a la soberanía alimentaria en todo el mundo. Esta lucha ha surgido para desafiar el papel cada vez más dominante de la agricultura industrial controlada por las empresas en nuestro sistema alimentario, que se basa en insumos químicos y combustibles fósiles, mecanización y mano de obra barata. Esto se ha producido a costa de los puestos de trabajo, los medios de vida rurales, el medio ambiente y la salud pública.
Tras el lanzamiento de los principios de la soberanía alimentaria por parte de La Vía Campesina en la Cumbre Mundial de la Alimentación de 1996 en Roma, y el Foro Internacional sobre la Soberanía Alimentaria de 2007 en Malí, los campesinos europeos y los actores de la sociedad civil se reunieron en 2011 en Krems, Austria, para el 1er Foro Europeo por la Soberanía Alimentaria. Fue aquí donde que más de 400 mujeres y hombres de 34 países europeos se reunieron para formular la Declaración Nyéléni Europa.
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Summary |
The Nyéléni Europe network is part of a global movement that has been growing for over three decades, in which hundreds of organisations and movements have engaged in efforts to defend and promote people’s right to food sovereignty around the world. This struggle has emerged to challenge the increasingly dominant role of corporate-controlled industrial agriculture in our food system, which is founded upon chemical and fossil fuel inputs, mechanisation and cheap labour. This has come at the cost of jobs, rural livelihoods, the
environment and public health.
Following the launch of the principles of food sovereignty by La Via Campesina at the 1996 World Food Summit in Rome, and the 2007 International Forum on Food Sovereignty in Mali, European peasants and civil society actors gathered in 2011 in Krems, Austria, for the 1st European Forum for Food Sovereignty. It was here
that more than 400 women and men from 34 European countries came together to formulate the Nyéléni Europe Declaration. |
Palabras clave |
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Editorial |
Nyeleni Europe and Central Asia Platform for Food Sovereignty |